Hannah Webdesign
Image default
Business

Vespa modellen

Sinds de eerste Vespa scooter in 1946 zijn er vele Vespa modellen op de markt gekomen. Toch heeft Vepa altijd die bijzondere en herkenbare uitstraling behouden. Terwijl de techniek onder de motorkap in de loop der jaren steeds is verbeterd kun je een Vespa nog steeds direct herkennen op straat. De Vespa modellen hebben als voorbeeld gediend voor talloze retro scooters van andere merken. Zelf verwijst Vespa ook regelmatig terug naar voorgaande Vespa modellen om te laten zien dat ze beseffen hoeveel impact deze Italiaanse “wesp” heeft gehad op het straatbeeld.

 

De eerste Vespa modellen

Na de Tweede Wereldoorlog mocht de Italiaanse fabrikant Piaggio geen vliegtuigen meer bouwen. Ze namen het plaatstaal in de loods en de voorwielen die eigenlijk bestemd waren voor vliegtuigen en bouwde enkele nieuwe voertuigen. Daarvan was het de Vespa scooter die direct populair bleek. Vespa modellen waren heel anders dan de logge motorfietsen zoals die van de Duitsers en Britten. De Vespa modellen waren elegant, licht en met een doorstap waarmee een dame met rok of jurk ook comfortabel kon plaatsnemen op de zitting. Het opvallende design van de eerste Vespa modellen leek op een wesp evenals het zoemende geluid. Zo kwam deze scooter aan de naam Vespa, wat het Italiaanse woord is voor wesp.

 

Nieuwe Vespa modellen

De historie van Vespa is terug te zien in nieuwe Vespa modellen. Kijk bijvoorbeeld naar de Vespa LX. Niet alleen is de retro look duidelijk te zien aan het ontwerp, LX staat voor zestig, het aantal jaren dat Vespa destijds op de markt was. De opvolger, de Vespa Primavera is vernoemd naar één van de legendarische Vespa modellen die al 45 jaar uit productie was. Zo kom je steeds verwijzingen tegen naar oudere Vespa modellen in zowel de vormgeving als de namen.

 

Huidige Vespa modellen

Op dit moment zijn er twee Vespa modellen verkrijgbaar, elk in diverse uitvoeringen. De Vespa Primavera is de opvolger van de Vespa LX, de Vespa Sprint is de opvolger van de Vespa S. Beide Vespa modellen hebben technische vernieuwingen van de Vespa 946 meegekregen. De nieuwe Vepa Primavera Special is tijdelijk verkrijgbaar in de oorspronkelijke kleuren van de allereerste Vespa modellen.

https://www.fastfuriousscooters.nl/blog/oude-en-nieuwe-Vespa-modellen