Hannah Webdesign
Image default
Business

ATP meter

Met een ATP meter heeft u meer controle over de hygiëne. In de zowel de medische, farmaceutische en voedingssector moet de hygiëneveiligheid gewaarborgd worden. Na het grondig schoonmaken van diverse ruimtes is het noodzakelijk om de aan- of afwezigheid van bacteriën te verifiëren. De meeste bacteriën zijn zo klein dat er gebruik gemaakt moet worden van een microscoop, omdat ze niet met het blote oog waar te nemen zijn. Met behulp van een ATP meter kan een ATP meting uitgevoerd worden om de bacteriën te traceren.

Welke bacteriën worden getraceerd met een ATP meter?

Verschillende soorten bacteriën zijn altijd en overal aanwezig. Sommigen zijn nooit problematisch en kunnen zelfs uiterst nuttig zijn. Andere bacteriën kunnen bij ernstige verzwakking of onder speciale omstandigheden tot ziekteverschijnselen leiden. Een groot probleem is dat bacteriën vaak ongemerkt verspreid kunnen worden via bacillendragers die zelf geen last hebben, maar wel de bacterie af kunnen geven via de ontlasting, urine, bloed of speeksel.

Sommige bacteriën kunnen levensbedreigend zijn voor dieren, mensen en planten. Deze bacteriën kunnen getraceerd worden met een ATP meter. Het gaat om de volgende bacteriën:

  • Listeria
  • Entreos
  • E.Coli
  • Salmonella
  • Coliformen

Behalve het traceren van bacteriën kan met een ATP meting ook het toaal kiemgetal bepaald worden. Dit wordt ook wel het koloniegetal genoemd. Dit is het aantal kolonievormende eenheden per gram of ML in een product die gebruikt wordt om het kiemgetal te bepalen. 

In welke sector wordt een ATP meter toegepast?

Zoals eerder vermeld wordt de ATP meter voornamelijk ingezet in de farmaceutische, medische en voedingssector. Om zeker te zijn van een smetteloze productie is het essentieel om 100% zeker te zijn dat er geen kwaadaardige bacteriën aanwezig zijn.

ATP meter in de voedingssector

De ATP meting kan worden ingezet na schoonmaak van de productieomgeving. Hierdoor wordt de voedselveiligheid gedurende de voedselproductie gewaarborgd. De ATP meting wordt vooral ingezet voor bedrijven in de voedselproductie van vlees & gevogelte, vis & zeevruchten, zuivelproducten, groente en fruit en bakkerijen.

ATP meter in de farmaceutische en medische sector

Voor de medische sector zijn sneltesten voor hygiënecontrole erg belangrijk om de patiëntveiligheid te kunnen garanderen. Voor een betrouwbaar meetresultaat van de microbiologische contaminatie van medische appartuur, werkoppervlaktes, washer desinfectors en gereinigde endoscopen worden ATP metingen toegepast. In de farmaceutische sector wordt de ATP meting voornamelijk ingezet in cleanrooms.

https://webshop.gullimex.com/nl-NL/Product-details/Merken/Hygiena/EnSURE-ATP-meter.aspx