Hannah Webdesign
Image default
Commercial

Klanten maken van webshop bezoekers

Heb je wel genoeg bezoekers voor je webshop, maar niet bezoekers die klant worden? Dan is het tijd om uit te zoeken waar dat aan kan liggen. Immers wil je toch uiteindelijk klanten met jouw producten kunnen helpen. Hoe zorg je er nu voor dat bezoekers ook klanten worden? Check hier de mogelijke invalshoeken.

Journey mapping

Journey mapping is niets anders dan de klantroute in kaart brengen. Oftewel hoe de bezoekers op jouw website terecht komen. Waarom dit relevant is? Het kan zijn dat de klant getriggerd wordt om op een link te klikken en zo bij jouw website uitkomt. Maar, als de link eigenlijk iets anders belooft dan dat je krijgt op de website, valt dat nogal tegen. Deze mensen komen niet voor je producten, die maak je dus sowieso niet blij met jouw aanbod. Leuk voor je bezoekersaantallen, maar daar heb je niet veel aan.

Als je de klantroute heel scherp in kaart brengt, ga je dit soort dingen herkennen. Ook kun je zo zien welke klantroute er werkelijk wordt gevolgd en welke route het meest succesvol is. Daarbij kun je ook de klantroute op de website zelf volgen. Door dit te doen, kom je er misschien achter dat bijvoorbeeld een contactformulier moeilijk in te vullen is. Dat zorgt natuurlijk alleen maar voor frustratie. Als je dit goed oplost, dan maak je het aangenamer voor de klant om iets te kopen.

Product prioritization

Product prioritization, is de productontwikkeling wel goed gemanaged? Het kan zijn dat je product gewoon niet aanslaat. Daarbij moet je een product ook in de brede zin zien. Je biedt niet alleen een fysiek product aan, de service die je als webshop verleent is bijvoorbeeld ook onderdeel van het product. Zelfs de producttekst kun je zien als onderdeel van het product. Dit is al het voorportaal. Daarom is het lang niet altijd handig dat je klakkeloos de productteksten overneemt van de groothandel waar je jouw producten inkoopt. Die teksten gebruiken veel webshops en zijn weinig onderscheidend.

Bied je genoeg?

Heeft een klant wel genoeg producten om te kiezen op je webshop? Het kan zijn dat je assortiment toch nog wat te klein is. Ook kan het zijn dat je een heel onsamenhangend assortiment hebt. Dat kan een bezoeker ook verwarren. Zorg er daarom altijd voor dat jouw website overzichtelijk is en genoeg aan te bieden heeft.