Hannah Webdesign
Image default
Business

Geen recht op een creditcard, wellicht is een prepaid kaart iets voor je?

Het is vrij gemakkelijk om een prepaid kaart visueel te verwarren met een echte creditcard. Voor het grootste deel zien prepaid kaarten er identiek uit als creditcards en kunnen op de meeste plaatsen waar creditcards worden geaccepteerd, worden gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld een prepaid kaart gebruiken voor het huren van een auto, hotelreserveringen, vliegtuigreserveringen en diverse online aankopen.

Je kunt een prepaid kaart krijgen, zelfs als je een slecht krediet hebt. Echter, zoals de naam al aangeeft, kun je het niet gebruiken, tenzij je vooraf betaald geld op de kaart zet. Aangezien prepaid kaarten je eigenlijk niet toestaan om een creditsaldo te hebben en later te betalen, is het niet een echte creditcard.

Hoe werkt een prepaid kaart?

Voordat je een prepaid kaart kunt gebruiken, moet je eerst geld op je rekening zetten, net zoals je dat met een cadeaukaart zou doen. Je kunt niet meer uitgeven dan je op je kaart hebt geladen. Bij het gebruik van je prepaidkaart wordt het bedrag van je aankopen afgetrokken van het saldo. Je beschikbare saldo wordt nog verder verminderd naarmate je meer aankopen doet.

Stel dat je bijvoorbeeld 300 euro stort op je prepaid kaart. Na het betalen van 150 euro voor de huur van een auto, zou je nog maar 150 euro over hebben om uit te geven. Als je eenmaal je hele saldo hebt gebruikt, moet je meer geld op de prepaid creditcard laden voordat je deze weer kunt gebruiken. Ter vergelijking, een creditcard geeft je een kredietlimiet die je kunt lenen voor aankopen. Je hebt de mogelijkheid om je aankopen terug te betalen met maandelijkse termijnen, of in één keer.

Het beheer van je prepaid kaart is meer het beheer van een betaal- of spaarrekening dan het beheer van een kredietcard. Je hoeft je geen zorgen te maken over maandelijkse minimumbetalingen, financieringskosten, vervaldagen of te late betalingen. Je bestedingslimiet is gelijk aan het bedrag dat je kaart op dit moment heeft. Je hebt ook geen verhoogd doorlopend schuldsaldo, minimale vereiste betalingen of vervaldatums om over na te denken en geen risico voor je kredietscore.

Eigenlijk lijkt een prepaid kaart meer op een debet card omdat alle transacties je kassaldo verminderen, maar in plaats van geld dat afkomstig is van een bankrekening, komen ze uit fondsen die je eerder hebt gestort op de kaart.

Hoeveel kost een prepaid kaart?

Prepaid kaarten kunnen worden geleverd met een verscheidenheid aan kosten. Voordat je een kaart kiest, lees je de “kleine lettertjes” en kies je een kaart met de minste kosten, zodat ze niet het geld opeten dat je op de kaart stort.

Aangezien de kosten een grote rol spelen in de prepaid kaart die je kiest, zorg ervoor dat je veel aandacht besteedt aan het kostenschema van elke kaart die je overweegt. Velen hebben geen maandelijkse kosten en houden ook andere kosten tot een minimum beperkt.

Wie gebruikt prepaid kaart?

Je kunt een prepaid kaart gebruiken als je bank geen debet kaarten aanbiedt en je geen traditionele creditcard hebt, of als je geen betaalrekening kunt krijgen omdat je een slecht krediet hebt. Kinderen en studenten zijn ook goede kandidaten voor prepaid kaarten. Ouders kunnen geld laden op de kaart voor hun jonge kinderen te gebruiken, en zo kunnen ze beginnen te leren om met geld om te gaan. Voor studenten kunnen ouders gemakkelijk geld op de kaart zetten, zodat de studenten kunnen betalen voor boeken, eten en lopende uitgaven.